Dajemo primer – društvena odgovornost

Kompanija McDonald’s svoju viziju i način poslovanja zasniva na pravim vrednostima, i kao pravi dobar komšija i partner aktivno ulažemo i podržavamo okruženje u kojem poslujemo. Epitet „najbolji među restoranima brze usluge u svetu” nosimo sa ponosom i odgovornošću, jer nam je pored izuzetnog kvaliteta proizvoda i usluga, jako važno da negujemo iskren odnos sa zajednicom i svojim gostima.

Okrenuti smo porodičnim vrednostima i zato najveći deo svog angažovanja u Srbiji usmeravamo na rad sa decom i pomoć mališanima u medicinskim i posebnim ustanovama, odnosno na edukaciju i fizičke aktivnosti.

Društvena odgovornost

Tokom COVID-19 pandemije, McDonald’s u Srbiji donirao preko 4 miliona u novcu i obrocima

Počinju sa radom određeni McDonald’s restorani

Beograd, 13. maj 2020. – Nakon što je ukinuto vanredno stanje, i koliko-toliko se i poslovanje i životi vraćaju u „normalne“ tokove, kompanija McDonald’s je rezimirala na koje načine je sve doprinela zajednici u kojoj posluje. Neprekidno, već 32 godine postojanja na srpskom tržištu, McDonald’s je pouzdani partner, u dobrim i u teškim vremenima.

Odmah nakon proglašenja epidemije COVID-19 u Srbiji, McDonald’s se aktivno uključio u podršku zajednici kroz svakodnevne donacije obroka. Najpre je, uz podršku Fondacije „Fond B92“ i Filantropskog foruma Srbije, donirano preko 4000 obroka medicinskom osoblju Urgentnog centra Srbije, a zatim i dečijoj bolnici „Dr Olga Dedijer“ – 180 obroka. Kompanija je samostalno donirala odeljenju pulmologije u Kliničkom centru Srbije 750 obroka, Crvenom krstu Beograda – 570 obroka i Licu ulice – 200 obroka. Ukupna vrednost svim doniranih obroka je preko 2 miliona dinara.

Osim obroka, McDonald’s je bio među prvim kompanijama koje su podržale Privrednu komoru Srbije u naporima da se najstarijim građanima obezbede paketi sa namirnicama i donirao milion dinara za nabavku osnovnih životnih namirnica. Donirano je i 300.000 dinara gradu Novom Sadu za nabavku paketa sa osnovnim životnim namirnicama najugroženijim građanima ovog grada.

Pored navedenog, McDonald’s je donirao i 200.000 dinara za kupovinu infuzione pumpe za Institut za ortopedsko hirurške bolesti Banjica, kao i za kupovinu 250 komada mantila od polipropilena za potrebe Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i sve ovo uz podršku Fondacije „Fond B92“.

Ukupna donacija koju je McDonald’s donirao Srbiji u vreme COVID-19 pandemije iznosi preko 4 000 000 dinara

Tokom COVID-19 pandemije, McDonald’s u Srbiji donirao preko 4 miliona u novcu i obrocima 1

МcDonald’s do sada donirao više od 2 miliona dinara u novcu i obrocima

Beograd, 08. april 2020. – Kompanija McDonald’s je u Srbiji od početka pandemije COVID-19 do danas donirala više od 2 miliona dinara, u vidu novčanih sredstava i obroka.

McDonald’s se među prvim kompanijama odazvao pozivu Fondacije „Fond B92“ i Filantropskog foruma Srbije i u periodu od 20. do 31.marta svaki dan donirao, a uz  podršku partnera Donesi.com, i isporučivao je medicinskim radnicima Urgentnog centra Srbije po 100 obroka. Ovaj broj je od 1.aprila povećan na 120.

Osim Urgentnog centra Srbije, McDonald’s svakodnevno isporučuje po 20 obroka volonterima Crvenog krsta Beograd, dva puta nedeljno po 20 Happy Meal obroka pedijatrijskom odeljenju dečije bolnice „Dr Olga Dedijer“, a donirao je i jednokratnu donaciju od 200 obroka Licu ulice.

Pored toga McDonald’s je bio među prvim kompanijama koje su podržale Privrednu komoru Srbije u naporima da se najstarijim građanima obezbede paketi sa namirnicama i donirao milion dinara za nabavku osnovnih životnih namirnica.

Od dolaska na tržište Srbije davne 1988. godine Mek razvija filantropsku kulturu i trudi se da kroz različite vrste donacija i pružanje konstantne podrške lokalnoj zajednici pomogne najugroženije grupe kao što su institucije i udruženja koja brinu o bolesnoj deci, ali i odraslima, Banku hrane, ali i različite sportske, edukativne i kulturne projekte i organizacije.

U ponedeljak 12.juna simbolično je otvoren Senzorni vrt u Osnovnoj školi „Radivoj Popović“.

Osnovna škola „Radivoj Popović“ u Zemunu je najstarija beogradska škola za obrazovanje dece oštećenog sluha i govora, disharmoničnog motornog razvoja i autizma, prva je škola u Beogradu čije će dvorište postati Senzorni vrt – edukativna, interaktivna, zelena oaza namenjena učenju, čulno-motoričkoj stimulaciji i relaksaciji dece kroz različite nastavne i vannastavne aktivnosti.

Realizaciju kompletnog projekta je pomogla i kompanija McDonald’s koja je tokom marta i aprila meseca u svojim restoranima u Srbiji, u „humanitarnim kasicama“ uz pomoć donacija građana,  prikupila 559.286,00 dinara.

d

12-06_Senzorni VRT_otvaranje (5)

12-06_Senzorni VRT_otvaranje (2)

12-06_Senzorni VRT_otvaranje (3)

Saradnja kompanije McDonald’s i Poljoprivrednog fakulteta iz Zemuna traje godinama i ogleda se kroz predavanja koja McDonald’s u saradnji sa svojim dobavljačima organizuje za studente na teme kvaliteta i bezbednosti hrane, ali i kroz studijske posete proizvodnim pogonima McDonald’sovih dobavljača kako bi se studenti na praktičan način upoznali sa procesima i tehnologijom proizvodnje, ali i sa standardima koji moraju da se poštuju kako bi proizvodi koji se konzumiraju u McDonald’s restoranima bili najboljeg mogućeg kvaliteta.

U četvrtak, 11. maja, organozovana je poseta za studente Poljoprivrednog fakulteta kompaniji Salat centar, koja je dobavljač Iceberg salate za McDonald’s restorane u Srbiji.

Kompanija Iceberg Salat Centar uspešno posluje na srpskom i inostranom tržištu duže od 27 godine. Osnovana je 1990. kao ekskluzivni uzgajivač i distributer Iceberg salate za potrebe lanca restorana McDonald’s.

Kao i svi kooperanti kompanije McDonald’s, Iceberg Salat Centar posluje prema najvišim svetskim standardima i proizvodi namirnice vrhunskog kvaliteta. U fazi proizvodnje salate i povrća primenjuje se GLOBALGAP standard, kojim se proces proizvodnje na polju strogo prati u svim fazama. Prerada salate i ostalog povrća vrši su u skladu sa FSSC 22000 standardom. Osnovni cilj primene ovih standarda jeste da se obezbedi praćenje i kontrola svih fizičkih, hemijskih i bioloških faktora koji mogu uticati na bezbednost i ispravnost hrane u svim procesima proizvodnje.

McDonald’s u svojim restoranima u ponudi ima pileću crispy i grilovanu, garden i malu salatu. Svaka od njih sadrži sveže povrće poput Iceberg salate, šargarepe, krastavca ili paradajza, koje u kombinaciji sa pilećim mesom i dresingom predstavljaju kompletan i ukusan obrok.

IMG_8205

IMG_8204

IMG_8202

IMG_8200

IMG_8208

 

Sledeći svoju misiju o društveno odgovornom poslovanju, kompanija McDonald’s se pridružila akciji “Pošumljavamo Beograd” koju organizuje magazin Story. Naime, u susret Danu Planete Zemlje, koji se svake godine obeležava 22. aprila i uz podršku Gradskog zelenila, predstavnici McDonald’sa su, uz još osam kompanija, posadili drveće na Savskom keju u Bloku 44 kao podršku očuvanju životne sredine.

„Ovo je naš mali doprinos u podizanju svesti  o značaju očuvanja životne sredine i naše planete. Nadamo se da ćemo na ovaj način uticati da se pojedinci, kompanije i cela država uključe u akciju širenja ekološke svesti”, rekla je Desanka Landauer, direktorka marketinga u kompaniji McDonald’s u Srbiji.

McDonald’s podržao akciju „Pošumljavamo Beograd“

McDonald’s podržao akciju „Pošumljavamo Beograd“ 1

Tradicionalno dobrovoljno prikupljanje priloga, u okviru „humanitarnih kasica“ u McDonald’s restoranima, za mart mesec, biće namenjeno za drugu fazu izgradnje Senzornog vrta u Osnovnoj školi „Radivoj Popović“.

Osnovna škola „Radivoj Popović“ u Zemunu je najstarija beogradska škola za obrazovanje dece oštećenog sluha i govora, disharmoničnog motornog razvoja i autizma, prva je škola u Beogradu čije će dvorište postati Senzorni vrt – edukativna, interaktivna, zelena oaza namenjena učenju, čulno-motoričkoj stimulaciji i relaksaciji dece kroz različite nastavne i vannastavne aktivnosti.

Donaciju obezbeđuju gosti restorana, a prilozi se prikupljaju u kasicama, koje se nalaze na pultovima za naručivanje hrane u okviru restorana. Kompanija McDonald’s kao inicijator akcije, će javnost, o ostvarenim donacijama, obavestiti nakon završetka akcije.

“McDonald’s od početka rada u Srbiji kroz program „humanitarnih kasica“ podržava različite institucije i organizacije koje se bave zaštitom i brigom o našim mališanima. Ovog puta želimo da pomognemo da se što pre završi izgradnja senzornog vrta u osnovnoj škloli „Radivoj Popović“ kako bi se deci u ovakvom okruženju se odgovarajućim aktivnostima, mirisima, dodirom, zvukom, podstakao razvoj svih čula i lakše usvajanje znanja i veština neophodnih za kvalitetniji život.“ izjavio je Veselin Janićijević, direktor kompanije McDonald’s u Srbiji.

Projekat uređenja dvorišta razvijen je u saradnji projektnog tima UG Beogradski festival cveća zajedno sa nastavnim i stručnim osobljem škole kako bi zadovoljio specifične potrebe učenika koji je pohađaju i u njoj borave.

Kompanija McDonald’s će nastaviti sa projektom “humanitarne kasice” i u drugim gradovima, kao i sa drugim institucijama u Srbiji.

Senzorni vrt_idejna ilustracija sadrzaja 1

Senzorni vrt_idejna ilustracija sadrzaja 2

Udruženje roditelja dece obolele od malignih bolesti „Zvončica“ i kompanija McDonald’s u Srbiji sarađuju skoro čitavu deceniju, još od 2009. godine. Uprava kompanije McDonald’s je te 2009. godine donela odluku da se novac koji se prikuplja u “humanitarnim kasicama” u svim McDonald’s restoranima širom zemlje donira upravo ovoj ustanovi i to isključivo za kupovinu medinske i bolničke opreme.

Zahvaljujući sredstvima koja su prikupljena u „humanitarnim kasicama“, što predstavlja više od 150.000 evra, do sada je kupljena sledeća medicinska i bolnička oprema za službe, odeljenja i laboratorije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije “dr Vukan Čupić”

 • 57 infuzionih pumpi
 • 6 električnih kreveta za odeljenja intenzivne nege
 • 6 monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata
 • 2 suva sterilizatora
 • 1 laminarna komora za rastvaranje citostatika i drugih lekova
 • 1 EKG aparat
 • 1 softver za dijagnostički aparat Protočni citometar
 • 1 mašina za sterilizaciju i pranje flašica za hranjenje odojčadi
 • Nameštaj za bolesničke sobe i dnevni boravak za decu na odeljenju Hematoonkologija 1
 • Nameštaj za 2 radne sobe lekara
 • 1 komplet poligona za fizikalnu terapiju

 

„Cilj i misija kompanije McDonald’s je da pomogne zajednicu u kojoj posluje. Od osnivanja Roditeljske kuće pri Institutu za majku i dete, kojom upravlja Udruženje “Zvončica”, mi smo njihov partner. Sredstva se skupljaju kroz “humanitarne kasice” u našim restoranima i na taj način pomažemo da mališani sa najtežim oboljenjima imaju što bolje uslove lečenja i oporavka. Tokom godina, uključili smo i druge ustanove i udruženja u naš program, ali sa udruženjem “Zvončica” imamo i nastavljamo kontinuiranu saradnju”, izjavio je Veselin Janićijević, direktor kompanije McDonald’s u Srbiji.

Vesna Skoko, predsednica UO “Zvončica” rekla je „Sa velikim zadovoljstvom mogu reći da je saradnja Udruženja “Zvončica” i McDonald’s pravi primer uspešnog partnerskog odnosa, koji je doprineo značajnom poboljšanju uslova lečenja naše dece u Institutu za majku i dete. Ali ne samo deci koja boluju od malignih bolesti, već i ostalim malim pacijentima koji se od drugih oboljenja leče u ovoj, najvećoj dečijoj bolnici u Srbiji. Nama je izuzetno drago što smo uspeli i da opravdamo poverenje građana, koji svoj sitniš ostavljaju u “humanitarnim kasicicama” u restoranima McDonald’s širom Srbije, jer se svaka kupovina medicinske i bolničke opreme transparentno objavljuje i građani znaju kuda ide njihov novac. Zahvaljujemo se menadžmentu McDonald’s i građanima Srbije na humanosti, poverenju i neprocenjivom doprinosu za zdravlje naše dece.“

„Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta „Dr Vukan Čupić“ u Novom Beogradu je najveća dečija bolnica u regionu. Godišnje se pregleda oko 200.000 dece, a na bolničko lečenje Institut primi oko 22000 pacijenata. Pod jednim krovom nalaze se sve službe i odeljenja neophodne za zbrinjavanje dece sa najsloženijim urođenim anomalijama, stečenim oboljenjima, uključujući i maligne tumore, kao i decu s teškim povredama. Institut je tercijalan i referentna ustanova iz oblasti zdravstvene zaštite dece i žena generativnog perioda. Za grad Beograd obavlja se delatnost iz domena primarnog i sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite. Ovo sve potvrđuje kompleksnost rada zdravstvenih radnika i saradnika, kao i nemedicinskog osoblja, a sve u cilju pravovremenog i uspešnog lečenja obolele dece. Republika Srbija preko Ministarstva zdravlja i RFZO-a maksimalno ulaže sredstva u zdravstvenu zaštitu dece, ali to, s obzirom da je medicina skupa delatnost, nije dovoljno. Zahvaljujući donatorima u prilici smo da omogućimo deci i njihovim pratiocima kvalitetnije uslove za lečenje.

Višegodišnja kontinuirana sredstva iz donacije kompanije McDonald’s ostvarene u saradnji sa Udruženjem roditelja dece obolele od malignih bolesti „Zvončica“ je veoma mnogo pomogla celokupan razvoj Instituta. Kupljena oprema (medicinski aparati, kreveti, nameštaj i dr.) prevashodno je bila namenjena odeljenjima gde se leče najteže obolela deca. Sve ovo je doprinelo da je kvalitet lečenja i uslovi u kojima borave mali pacijenti podignut na mnogo viši nivo. To potvrđuje i akreditacija naše ustanove na najduži mogući period od sedam godina. Veliku zahvalnost dugujemo svakom pojedinačnom donatoru koji je odvojio deo svojih novčanih sredstava i ubacio u kasicu restorana McDonald’s. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo rukovodstvu i svim zaposlenima kompanije McDonald’s, kao i nama dragom Udruženju „Zvončica“ koji ima prostorije pod krovovima Instituta.“ Izjavio je doc. dr sc. med. Radoje Simić, VD direktora Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“.

Kompanija McDonald’s će nastaviti sa projektom „humanitarne kasice“ i ubuduće.

Skoro decenijska saradnja Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti „Zvončica“ i kompanije McDonald’s

Skoro decenijska saradnja Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti „Zvončica“ i kompanije McDonald’s 1

Skoro decenijska saradnja Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti „Zvončica“ i kompanije McDonald’s 2

McDonald’s Srbija je ubrzo nakon poplava u Tekiji, uručila donaciju osnovnoj školi „Svetozar Radić“ u vrednosti od pola miliona dinara. Takođe, u McDonald’s restoranima širom Srbije organizovana je akcija prikupljanja pomoći, tokom koje je od prodaje svakog Happy Meal obroka za donaciju ovoj osnovnoj školi odvajano po 10 dinara.

Sredstvima od te donacije obnovljen je školski nameštaj i nabavljena je oprema neophodna za nastavu u kabinetima za fiziku, biologiju i hemiju. Takođe, školi su donirane i knjige za biblioteku, sportski rekviziti, kao i školski pribor za sve učenike škole.

P1050995 (1400x1050)

Od 2007. do 2013. godine zajedno sa Institutom za transfuziologiju i hemobiologiju Vojnomedicinske akademije organizovali smo akciju dobrovoljnog davanja krvi, u cilju afirmacije davalaštva krvi u Srbiji i pomoći onima kojima je krv najpotrebnija.

Akcija je trajala nekoliko nedelja, tokom kojih je namenski autobus Instituta za transfuziologiju VMA dežurao ispred restorana koji imaju McDrive. Sve dobrovoljne davaoce nagrađivali smo vaučerom za obrok u pomenutim restoranima.

 

U okviru „McHappy Day“ akcije, prikupljeno je 700.000 dinara za opremanje dnevnog boravka na Dečjem odeljenju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. „McHappy Day“ donacije od po 10.000 američkih dolara upućene su 1998, 2000. i 2001. godine manastiru Hilandar i Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije /dva puta/. U renoviranje i opremanje dnevnog boravka mališana na Institutu za onkologiju i radiologiju u Beogradu uloženo je 2002. godine 20.000 američkih dolara. Donacija od 10.000 američkih dolara data je 2003. godine školi za decu oštećenog sluha „Stefan Dečanski“ iz Beograda, a 2006. godine kupljena su dva klima uređaja u porodilištu (GAK). U 2007. godini obezbeđena je donacija za kupovinu medicinske opreme Institutu za neurohirurgiju, a dat je i doprinos akciji časopisa „Blic“ za kupovinu infuzionih pumpi za bolnicu „Majka i dete“. Kompanija McDonald’s godinama unazad je donirala novac i pomagala jednoj porodici iz Zubinog potoka koja je ostavljena bez ikakvih primanja.

U okviru velikog broja pomoći usmerene ka humanitarnim institucijama, McDonald’s Srbija je 2014. godine započela saradnju sa Centrom za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju. Ova akcija ima za cilj socijalizaciju štićenika Centra, koji na kreativan način, odnosno svoje radove izlažu u okviru restorana. Njihov trud je nagrađen obrocima u restoranu, a veliku podršku pruža im i klovn Ronald.

Kompanija McDonald’s i KEC potpisale su Memorandum o saradnji 2004. godine, koji je omogućio da osobe sa intelektualnim teškoćama ostvare svoje ljudsko pravo na rad i aktivan život u zajednici. Uz logističku podršku Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, te godine 12 osoba je bilo radno angažovano u dva McDonald’s restorana. Danas se broj radno angažovanih povećao na 40 osoba, koje jednom nedeljno rade po sat vremena u četiri McDonald’s restorana.

Tokom višegodišnje saradnje, McDonald’s je uručio više donacija KEC centru, obezbedio kombi za prevoz korisnika centra na svoja radna mesta, organizovao letovanja i izložbe, svake godine pripremao zajedničku proslavu Svetskog dana deteta uz prisustvo mnogih javnih ličnosti.

Od prvog dana velikih poplava, koje su zadesile Srbiju 2014. godine, McDonald’s Srbija je bio uključen u pružanju pomoći ugroženima. Sprovedene su donacije konzervirane hrane, flaširane vode, bebi opreme i hrane prihvatnim centrima, a svakodnevno su vršene donacije hrane iz McDonald’s restorana volonterima u prihvatilištima, na fakultetima i nasipima. Zajedno sa McDonald’s Bugarska obezbeđena je i posebna novčana pomoć, koja je uplaćena na račun Vlade Republike Srbije. Takođe, prikupljale su se dobrovoljne donacije gostiju u humanitarnim kasicama za pomoć ugroženima od poplava.

Uvek kad je bila potrebna pomoć deci iz beogradskih Svratišta, McDonald’s je bio tu. Bilo tokom razornih poplava ili drugih apela za pomoć, McDonald’s je makar delimično ulepšao dan mališanima ovih ustanova.

IMG_5848 (1400x933)

IMG_6048 (1400x933)

Kao kompanija koja uvek misli na lokalnu zajednicu i na njene najmlađe članove, McDonald’s je u Srbiji sproveo niz društveno odgovornih projekata.

Od 2015. godine pokrenuta je i akcija „Porodični vikendi“, koja na kreativan način i kroz raznovrsne aktivnosti neguje i osnažuje porodične vrednosti.

Kompanija McDonald’s je od 2004. godine zvanični sponzor Olimpijskog dana u Srbiji, koji se održava u celom svetu i promoviše sport, bavljenje fizičkim aktivnostima i zdrav način života.

Svake godine kompanija McDonald’s za učesnike obezbeđuje majice Olimpijskog dana, a za najmlađe i vaučere za osveženje u restoranima.

Olimpijski dan 2012

Već dugi niz godina McDonald’s i Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj ulici uspešno sarađuju na radost brojnih štićenika ove institucije. Osim različitih donacija, u 2015. godini je pokrenut projekat tutorstva dece Doma Drinka Pavlović, koji radi u okviru Centra u Zvečanskoj.

Na projektu, osim kompanije McDonald’s i Centra iz Zvečanske, učestvuje i Učiteljski fakultet Univerziteta u Beogradu. Ovaj program ima za cilj dodatnu edukaciju i pomoć deci iz Doma „Drinka Pavlović“ pri savladavanju školskog gradiva.

Kompanija McDonald’s Srbija, kao inicijator projekta, donirala je novac za obnovu učionica u okviru Doma, kao i kupovinu nastavnih sredstava neophodnih za edukaciju dece. Studenti Učiteljskog fakulteta u Beogradu dva puta nedeljno biće tutori deci Doma „Drinka Pavlović“. Uz praktične savete, studenti će im dodatno objašnjavati gradivo iz nastavnog programa i zainteresovati ih za druge vannastavne aktivnosti.

Saradnja kompanije McDonald’s i udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti Zvončica traje od 2009. godine. Više od šest godina u velikom broju McDonald’s restorana, širom Srbije, u humanitarnim kasicama, gosti restorana ostavljaju svoje novčane donacije. Od doniranog novca, udruženju Zvončica kupljena je različita medicinska oprema, koja se koristi na hematoonkologiji i drugim odeljenjima, odnosno službama Instituta za majku i dete. Takođe, od donacija su opremljene sobe i igraonica za decu.

U McDonald’s restoranima postavljene su kasice za prikupljanje priloga, na kojima je jasno istaknuto za koju ustanovu je prilog namenjen, tako da gosti mogu da daju svoj doprinos akcijama. Zahvaljujući dobroj volji naših gostiju, prikupljamo novac za one kojima je to najpotrebnije. Prilozi iz kasica doniraju se medicinskim ustanovama: Udruženju roditelja dece obolele od malignih bolesti „Zvončica“; Dečijem odeljenju Opšte bolnice Pančevo. U toku 2016. godine, prilozi će se prikupljati za različite ustanove u gradovima u Srbiji, za koje će gosti i javnost biti pravovremeno informisani.