Istine i zablude o fizičkoj aktivnosti

Dostizanje i održavanje idealne telesne težine podrazumeva izbacivanje iz ishrane pojedinih namirnica.

Netačno! Pravilna ishrana podrazumeva da su u određenim preporučenim količinama zastupljene sve namirnice koje sadrže određene nutrijente. Ne postoje štetne namirnice, postoje samo štetne doze i kombinacije.

Što manje masnoća jedemo, brže mršavimo.

Netačno! Masnoće su važne za život. Čovek mršavi samo ako uzima manje kalorija, nego što ih troši, svejedno da li se radi o masnoćama ili ugljenim hidratima.

Najopasnije za zdravlje su masnoće koje nastaju industrijskom obradom (hidrogenizacijom) ulja, prženjem i podgrevanjem.

Tačno! Tako nastaju trans masne kiseline, koje povećavaju nivo LDL (lošeg) holesterola i povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Potrošači mogu naći informacije o sadržaju trans masnih kiselina na deklaraciji proizvoda.

Tačno! Ako na deklaraciji proizvoda piše da proizvod sadrži parcijalno ili potpuno hidrogenizovana ulja, znači da sadrži trans masne kiseline.

Neki restorani, kao McDonald’s, preuzeli su mere za smanjivanje sadržaja trans masnih kiselina u svojim proizvodima.

Tačno! Mere se sastoje u tome što se koristi suncokretovo i repičino ulje sa visokim procentom oleinske (dobre) masne kiseline, a sa manjim procentom trans masnih kiselina.

Margarin je zdraviji od maslaca.

Netačno! Margarin je namirnica koja sadrži visok procenat trans masnih kiselina. Osim margarina ove masti se mogu naći i u krekerima, pekarskim proizvodima, kolačima, prženoj hrani.

Meso je namirnica koja će sačuvati našu mišićnu masu.

Tačno! Jelovnik koji će sačuvati mišićnu masu, a smanjiti masu potkožnog masnog tkiva, jeste onaj na kojem su meso i salata. Naravno treba odabrati manje masna mesa kao što su pileće, goveđe meso i riba.

Sa light proizvodima lakše se mršavi.

Netačno! Rezultat dijete zavisi od količine hrane, a upravo je količina zamka light proizvoda. Konzumirajući takve namirnice verujemo da možemo da pojedemo više.

Bolje je pojesti sendvič nego preskočiti obrok.

Tačno! Ako preskočimo obrok, organizam nastoji da stvori zalihe. Zato je bolje pojesti sendvič, ali ne bilo kakav. Ako pojedete sendvič bez majoneza, maslaca i kačkavalja, pojeli ste obrok koji neće ugroziti vašu liniju.

Fizička aktivnost je korisna samo za smanjenje i održavanje telesne težine.

Netačno! Svaki oblik fizičke aktivnosti deluje blagotvorno na sve naše organe i tkiva. To je odlična prevencija niza ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su infarkt i šlog, šećerna bolest, osteoporoza, depresija i dr.

Za mršavljenje i održavanje postignute težine potrebno je vežbati svaki dan.

Netačno! Uopšteno važi, bolje je vežbati nekoliko puta nedeljno nego se odjednom previše iscrpeti. Mada, jednom je ipak bolje nego nijednom. Međutim, za pozitivan efekat na zdravlje dovoljno je svakog dana pola sata šetnje brzim hodom i bilo koja slična aktivnost.

Ne postoji najbolja fizička aktivnost.

Tačno! Ne postoji najbolja – svaka fizička aktivnost je dobra. Da li ćete izabrati šetnju brzim hodom, vožnju biciklom, plivanje, ples, vežbe u sali, košarku ili odbojku, zavisi od vas.

Categories: