Poseta OSI fabrici u Mađarskoj

U organizaciji kompanije McDonald’s, grupa novinara i master studenata sa Poljoprivrednog fakulteta, Prehrambena tehnologija, modul Upravljanje bezbednošću i kvalitetom hrane, posetila je fabriku OSI Food Solutions u Babolni u Mađarskoj.
Iz ove fabrike, McDonald’s u Srbiji od 2012. godine uvozi proizvode od pilećeg mesa i to pileće burgere, premium pileće burgere i čiken nagetse. OSI fabrika postoji od 1989.godine, a od 1992. proizvodi proizvode od piletine. Posluje u sastavu OSI grupe koja je lider u proizvodnji proizvoda od mesa u celom svetu. Ima 205 zaposlenih, koji rade u pet smena, smena im počinje u ponedeljak ujutru, a završava se u utorak uveče, nakon čega se peru i čiste sve mašine, podovi i radne površine. Imaju dve proizvodne linije i skladišni prostor. Godišnje proizvedu 17.362 tone proizvoda od visokokvalitetnog pilećeg mesa i 90% proizvoda izvezu na 22 tržišta.
Tokom posete fabrici, direktor fabrike Židi Šandor (Zsidi Sandor) je prisutnima pokazao kompletan proces proizvodnje čiken nagetsa. Proces proizvodnje počinje dopremanjem svežeg mesa sa farmi, prvenstveno iz Mađarske, ali i iz Nemačke i Poljske. Ove farme moraju ispunjavati posebne zahtev i takozvane „friendly“ uslive za životinje. Sveže, 100% meso pilećih grudi koje stiže sa farmi najpre se meri, a onda po 20 kilograma iz svake palete radnici vizuelno pregledaju i odstrane eventualno zaostale koščice, žilice… a onda kompletan sadržaj svakog paketa vizualno kontrolišu. Nakon toga se meso otprema u miksere. U fabrici postoje tri miksera, jedan se koristi za proizvodnju čiken nagetsa, drugi za proizvodnju burgera i treći za proizviodnju zamrznutih proizvoda za neke druge klijente. U miskeru se meso pilećih grudi usitnjava i melje, nakon čega mu se dodaje voda, so i začini. Na putu iz miksera ka mašini koja oblikuje meso u čiken nagetse, prolazi još jednu kontrolu i onda se formiraju četiti oblika – čizma, kost, zvono i pasulj. Potom se nagetsi oblažu brašnom, prolaze kroz smesu pšeničnog i kukuruznog brašna i vode i 30 sekundi se zadržavaju u toplom ulju uljane repice. Nakon toga se hlade i prskaju vodom, da ne bi bili suvi i razvrstavaju u uređaju sa 26 pregrada i pakuju u kese. Jedna kesa sadrži 50 čiken nagetsa i teška je 1,1 kg. Kese se pakuju u kartonske pakete po 15 kesa i onda se kartonske kutije lepe i utiskuje se na njima datum proizviodnje, LOT broj – broj sledivosti pošto McDonald’s insistira da za svaki proizvod zna sa koje farme je poteklo meso od koga je proizvod napravljen i kompeltan proces proizvodnje. I utiskuje se rok trajanja. Rok trajanja čiken nagetsa je 3 meseca. Poslednja faza je otpremanje paketa u magacin, hladnu zonu u kojoj je temperatura -20 stepeni Celzijusa. Trnsport iz hladnjače se vrši kamionima i to po principu ona kutija koja je prva ušla u magacin, prva izlazi.
Poznato je da McDonald’s izuzetno ozbiljno shvata pitanje kvaliteta i bezbednosti hrane i postavlja najviše standarde, kako interno u kompaniji, tako i ka dobavljačima. Za kvalitet hrane presudan je kvalitet dobavljača i zahteva koje McDonald`s dosledno postavlja pred svakoga od njih. Ovi standardi su često rigorozniji od onih koji su postavljeni od strane regulatornih institucija. Primera radi, u McDonald`s restoranima postoji više od 50 bezbednosnih provera goveđeg i pilećeg mesa koja se sprovode svakodnevno. OSI fabrika mora da poštuje sve standarde uključujući i veoma kompleksan sistem SQMS (Supllier Quality Management System) koji predstavlja sveobuhvatan i kompleksan set standarda i politike bezbednosti i kvaliteta. SQMS garantuje najviši stepen bezbednosti jer se oslanja na visoke međunarodne standarde, lokalnu regulativu i specifičnosti, i omogućava stoprocentnu sledljivost svake namirnice do njenog izvora (u slučaju mesa – do farme).

Categories: