Krajem septembra kompanija McDonald’s organizovala je putovanje za predstavnike medija, blogere i studente Poljoprivrednog fakulteta iz Beograda u Ens, mesto u Austriji u kom se nalazi fabrika OSI Food Solutions koja proizvodi proizvode od goveđeg mesa za McDonald’s restorane u Srbiji, kao i u Austriji, Mađarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji.
Cilj posete bio je da predstavnici medija, blogeri i studenti iz prve ruke vide gde se prave proizvodi koji se prodaju u McDonald’s restoranima, kao i da se upoznaju sa procesom proizvodnje, procedurama i standardima koje svaki McDonald’s dobavljač mora da ispuni.
Tokom posete fabrici, prisutni su imali priliku da vide sve faze proizvodnje, od dopremanja mesa u fabriku, vizuelne kontrole, utvrđivanja količine masnoće (koja treba da je oko 20%), obeležavanja mesa (masnije crvenom etiketom, manje masno zelenom etiketom) radi lakšeg skladištenja, zatim mešanjem svežeg i zamrznutog mesa u odnosu 60:40, kako bi se postigla željena masnoća, preko mlevenja i oblikovanja u gotov proizvod (burger) do zamrzavanja, pakovanja i transporta u restorane.
Svi prisutni su se uverili da se McDonald’s burgeri prave od 100% goveđeg mesa bez ikakvih dodataka. Uverili su se i u stroga pravila kojih moraju da se pridržavaju kako radnici koji rade u fabrici, tako i posetioci. Ta pravila podrazumevaju da se pre ulaska u proizvodni pogon obuče zaštitno odelo, da se svi lični predmeti ostave izvan pogona (uključujući satove, prstenje, minđuše…), dok je upotreba šminke ili jakih parfema zabranjena. Vrši se dezinfekcija i tek tada može da se uđe u proizvodni pogon.
McDonald’s izuzetno ozbiljno shvata pitanje kvaliteta i bezbednosti hrane i postavlja najviše standarde, kako interno u kompaniji, tako i ka dobavljačima. Za kvalitet hrane presudan je kvalitet dobavljača i zahteva koje McDonald`s dosledno postavlja pred svakoga od njih. Ovi standardi su često rigorozniji od onih koji su postavljeni od strane regulatornih institucija. Primera radi, u McDonald`s restoranima postoji više od 50 bezbednosnih provera goveđeg i pilećeg mesa koja se sprovode svakodnevno.
Postoje tri nivoa osnovnih standarda koje dobavljači McDonald`s restorana u Srbiji ispunjavaju. Prva dva se odnose na društvenu odgovornost (zakonito poslovanje i odnos prema zaposlenima, bezbednost na radu, odnos prema životnoj sredini, detaljne mere bezbednosti i zaštite, itd), kroz samoevaluaciju koju dobavljači popunjavaju, a zatim i kroz kompletno istraživanje koje sprovode nezavisne, specijalizovane audit agencije.
Treći nivo se realizuje kroz poseban McDonald`s sistem SQMS (Supllier Quality Management System) koji predstavlja sveobuhvatan i kompleksan set standarda i politike bezbednosti i kvaliteta. SQMS garantuje najviši stepen bezbednosti jer se oslanja na visoke međunarodne standarde, lokalnu regulativu i specifičnosti, i omogućava stoprocentnu sledljivost svake namirnice do njenog izvora (u slučaju mesa – do farme).
O kompleksnosti i visokim zahtevima koje SQMS predstavlja govori i činjenica da je ispunjenje poznatog HACCP sertifikata tek jedan od segmenata petog od osam obimnih poglavlja ovog sistema.