Želim da znam šta jedem

Svetski poznati lanac restorana McDonald’s među retkima je i među prvima objavio tablicu sa kalorijskim vrednostima za proizvode u svojoj ponudi. U kratkom i grafički jasnom obliku, nutritivni podaci nalaze se na ambalaži McDonald’s proizvoda kao i na ovom sajtu.

Činjenice postoje, ali pitanje je koristimo li ih, uzimajući u obzir smernice za dnevni unos energije i hranljivih materija (GDA = Guideline Daily Amount) za održavanje poželjne telesne težine. U tome nam može pomoći kalkulator na web stranici McDonald’s Velike Britanije, na kojoj se mogu pronaći brojne korisne informacije. Postoje dani kada je kalorijski unos manji ili veći, ali ako se ishrana posmatra kroz celu nedelju, može se lako uočiti da li izlazite iz zadatih energetskih okvira.

Brzo i lako poslužen obrok ne mora nužno da znači da je to loš obrok, naprotiv. Jedan od primera je odabir Pileće premium salate iz bogate McDonald’s ponude. U samo 330 kcal imaćete brz, a lagan i adekvatan obrok. Ako želite da se zasladite kolačem, izaberite niskokaloričnu Pitu sa jabukama (248 kcal) ili uživajte u Profiterolama (276 kcal) koje se nalaze u ponudi McDonald’s McCafé-a.

Jedno je uživati u hrani, a drugo je biti svestan šta i koliko jedemo. Ne zaboravite i na potreban dnevni unos vode.

Categories: