Istine i zablude o fizičkoj aktivnosti

Dostizanje i održavanje idealne telesne težine podrazumeva izbacivanje iz ishrane pojedinih namirnica. Netačno! Pravilna ishrana podrazumeva da su u određenim preporučenim količinama zastupljene sve namirnice koje sadrže određene nutrijente. Ne postoje štetne namirnice, postoje samo štetne doze i kombinacije. Što manje masnoća jedemo, brže mršavimo. Netačno! Masnoće su važne za život. Čovek mršavi samo ako […]

Categories:

Voda

Zašto je voda tako značajna za naš organizam? Zato što je voda vitalna komponenta našeg organizma, jer se 50-60% mase tela sastoji od vode. Da bi ostali zdravi moramo unositi 6-8 čaša tečnosti na dan. To ne mora samo biti voda, računa se i mleko, biljni čajevi i sokovi bez šećera. Kada je vrućina, a […]

Categories:

Vitamini i minerali

Vitamini i minerali su neophodni za pravilan rast i razvoj i normalan rad organizma. To su supstance koje učestvuju u mnogim procesima u organizmu i bez kojih ne bi bilo života. Postoje dve grupe vitamina, vitamini topljivi u mastima i vitamini topljivi u vodi. Iako se lako razaznaju pri pripremi hrane i dužem stajanju, većinu […]

Categories:

Masti

Pravilna ishrana mora sadržati adekvatnu količinu i kvalitet esencijalnih masnih kiselina (od kojih se sastoje masti). Fiziološke funkcije masti su složene, jer su masti: najznačajniji rezervni izvor energije, gradivni elementi ćelija (naročito nervnog sistema), gradivni element nekih hormona, važne za normalan tok probave. Pored toga, vitamine A, D, E i K organizam može iskoristiti samo […]

Categories:

Proteini

Proteini su za organizam neophodne materije, jer čovekov organizam nema rezerve proteina. Novi proteini se obezbeđuju samo hranom. Njihove funkcije su brojne, služe kao enzimi, transportni molekuli (hemoglobin), molekuli za skladištenje nekih elemenata, za izgradnju hormona, mišića, antitela i dr. Najvredniji izvor proteina (koji sadrže sve neophodne amino kiseline) su meso, mleko i jaja. Povrće, […]

Categories:

Dijetna vlakna

Dijetna vlakna su u stvari složeni ugljeni hidrati, koji se ne vare, ali pospešuju rad probavnog sistema, sprečavaju zatvor, smanjuju nivo holesterola i šećera u krvi. Ona se sastoje od nesvarljivih komponenti biljaka, koja prolaze relativno nepromenjena kroz digestivni sistem. Glavna uloga dijetnih vlakana je da održavaju naš digestivni sistem zdravim. Ona takođe doprinose stabilizaciji […]

Categories:

Ugljeni hidrati

Izvor iz koga naše telo najlakše koristi energiju su ugljeni hidrati. Oni se efikasno pretvaraju u glukozu, koja je glavno gorivo za sve ćelije organizma i jedini izvor energije za mozak i crvena krvna zrnca. Postoje dva tipa ugljenih hidrata u hrani. Prosti ugljeni hidrati nalaze se u voću, mleku, a rafinisani (prerađeni) u šećeru […]

Categories:

Energija

„Život je dakle sagorevanje“, Lovoazje, što znači, da bi naše telo funkcionisalo treba mu energija iz hrane. Ugljeni hidrati, masti i belančevine su osnovne komponente hrane koje našem telu daju energiju. Naravno, da bi ostvarili energetsku ravnotežu, tj. održavali poželjnu telesnu težinu, moramo izbalansirati unos hrane i fizičke aktivnosti.

Categories:

Osnovi ishrane

Fundamentalni značaj hrane za život i zdravlje ogleda se u višestrukim ulogama i funkcijama koje ona obezbeđuje. Da bi napravili pravilan odabir hrane, potrebno je da znamo kako deluju hranljivi sastojci hrane i u kojoj se hrani mogu naći.

Categories: