Standardi o bezbednosti hrane u McDonald’s restoranima ispunjavaju sve regulatorne propise države Srbije, a često zbog internih propisa u kompaniji, i rigoroznije od državnih procedura. U našim restoranima postoji više od 50 bezbednosnih provera goveđeg i pilećeg mesa koja se sprovode svakodnevno. Zapravo, mnoge zemlje su modele svojih propisanih pravila kreirale upravo na osnovu rigoroznih standarda o kvalitetu i bezbednosti hrane koje postavlja McDonald’s.

Menadžeri i zaposleni su obučeni tako da je kvalitet i bezbednost hrane osigurana i same procedure se strogo poštuju. McDonald’s radi provere svih rizičnih procesa bezbednosti i kvaliteta hrane u svojim restoranima.

Saradnja sa dobavljačima je vrlo važan deo pristupa kompanije McDonald’s u prilagođavanju postojećih resursa i razvoja novih tehnologija, koje su potrebne kako bi se nastavilo sa kontrolom bezbednosti i kvaliteta hrane.

Kompanija McDonald’s poštuje zakone i regulative Republike Srbije, i strogo ih se pridržava. Naši dobavljači moraju da poštuju ISO standarde, da poseduju HACCP sertifikate, kao i da se pridržavaju SQMS (Supplier Quality Managment System).

Kako pravimo hranu

McDonald’s dobavljači imaju ključnu ulogu u ostvarivanju našeg uspeha, nudeći najkvalitetnije i proverene proizvode po konkurentnim cenama.

McDonald’s Srbija blisko sarađuje sa više od 35 vodećih dobavljača u Srbiji, nastojeći time da obezbedi kvalitetan izvor snabdevanja i najkvalitetnije proizvode.

Zajedno sa dobavljačima, kompanija kreira nove proizvode i teži da našim kupcima obezbedi prepoznatljiv i neodoljiv ukus koji je identičan u svakom od naših restorana širom Srbije. Mi ulažemo u poljoprivrednu industriju u Srbiji tako što koristimo kvalitetne domaće proizvode, uključujući godišnju nabavku koja iznosi 43% od ukupne sume novca koju izdvajamo za troškove hrane, kao i materijal od više od 20 dobavljača u Srbiji.

Mi kupujemo tamo gde kupuju naši potrošači – samo što je naša korpa malo veća. McDonald’s kupuje i služi u restoranima istu hranu koju naši potrošači koriste kod svoje kuće, isporučenu od strane proverenih srpskih kompanija.

Kompanija McDonald’s u Srbiji, u pripremi svojih proizvoda većinom koristi sirovine kupljene od domaćih proizvođača kao što su: jaja (Mikros Union Beograd), zemičke (Žitoban Zrenjanin), salate (Salat centar Beograd), prelivi (Desing Knjaževac).

Salata

Salate u svim McDonald’s restoranima su svakodnevno sveže spremljene za posluživanje. Naše salate sadrže različite mešavine detaljno očišćene i oprane zelene salate i različitog povrća, u zavisnosti od tipa salate. Na primer, naša Garden salata sadrži: Mešanu salatu (Iceberg, crveni kupus, šargarepa), svež paradajz, svež krastavac, kao i dressing (Blue cheese, Balsamico, Jogurt).

Salate se u restoranima čuvaju na odgovarajućoj temperaturi i na taj način u potpunosti čuvaju svežinu, karakterističan ukus i hranljivu vrednost. Gotove salate uvek se poslužuju sveže našim gostima, a vrstu preliva odabirate prema vašem ukusu.

Mi ne koristimo nikakve konzervanse u našim salatama sa povrćem.

Pomfrit

Naš svetski poznati pomfrit, prepoznatljiv je zato što je napravljen od specijalno odabranih, kvalitetnih sorti krompira. To ga i čini neodoljivim: hrskav i sa zlatnom bojom spolja, a mekan iznutra. Spremamo ga u biljnom ulju. McDonald’s svetski poznati pomfrit pravi se od posebnog krompira selektiranog prema kvalitetu, ukusu i veličini. Naši dobavljači seku krompir, pripremaju ga i zamrzavaju pre dopremanja u restorane. Oni se potom prže u restoranima, tako da ih kupci dobiju hrskave, tople i sveže.

Uprkos raznim postojećim mitovima, meso koje mi pravimo je pravo meso! U McDonald’s Srbija restoranima koristi se samo 100% goveđe meso, gde je svaki komad mesa posebno oblikovan za burgere.

Mi ne koristimo nikakve sastojke za rast mesa. Naši komadi mesa prave se od 100% čistog goveđeg mesa, bez dodataka, boja i konzervansa. Naši restorani koriste roštilj koji je u obliku prese i meso se peče sa obe strane, a pri tom se ne koristi nikakva dodatna masnoća. Na kraju se, za karakterističnost neodoljivog ukusa, na meso dodaju začini so i biber.

Nakon što se goveđe meso samelje, ono se odmah zamrzava, kako bi se obezbedio najbolji kvalitet i sačuvao prepoznatljiv ukus. Takvo meso se potom transportuje u zatvorenim kamionima hladnjačama.

Pileći McNuggets prave se isključivo od kvalitetnih komada mesa pilećih prsa. Nakon što ih usitnimo i oblikujemo u medaljone, komadiće mesa mariniramo, što im daje prepoznatljivu zlatnu boju i hrskavost.

Ulje koje koristimo u McDonald’s restoranima za prženje našeg pomfrita, pilećeg mesa i medaljona, ribljih filea i pita sa voćem, vrhunsko je 100% biljno ulje. Naše ulje se svaki dan filtrira i proverava posebnim instrumentima za ispitivanje kvaliteta ulja, pa se u skladu s tim ulje redovno menja.

McDonald’s koristi isključivo proizvode i sastojke koji zadovoljavaju najviše standarde kvaliteta i bezbednosti, i u skladu su sa zakonodavstvom i standardima svih relevantnih organa u Republici Srbiji.

Mi u kompaniji McDonald’s ozbiljno shvatamo pitanje kvaliteta hrane i postavljamo visoke standarde kako interno u kompaniji, tako i našim dobavljačima. Ovi standardi su često rigorozniji od onih koji su postavljeni od strane regulatornih institucija.

McDonald’s efikasno koristi svoje procese pri isporučivanju kvalitetnih i bezbednih proizvoda. Teži se odgovarajućim procesima pravljenja hrane tako da se zadrže svi vitamini i minerali, koji se prirodno nalaze u hrani.

Svetski poznati lanac restorana McDonald’s među retkima je i među prvima objavio tablicu sa kalorijskim vrednostima za proizvode u svojoj ponudi. U kratkom i grafički jasnom obliku, nutritivni podaci nalaze se na ambalaži McDonald’s proizvoda kao i na ovom sajtu.

Činjenice postoje, ali pitanje je koristimo li ih, uzimajući u obzir smernice za dnevni unos energije i hranljivih materija (GDA = Guideline Daily Amount) za održavanje poželjne telesne težine. U tome nam može pomoći kalkulator na web stranici McDonald’s Velike Britanije, na kojoj se mogu pronaći brojne korisne informacije. Postoje dani kada je kalorijski unos manji ili veći, ali ako se ishrana posmatra kroz celu nedelju, može se lako uočiti da li izlazite iz zadatih energetskih okvira.

Brzo i lako poslužen obrok ne mora nužno da znači da je to loš obrok, naprotiv. Jedan od primera je odabir Pileće premium salate iz bogate McDonald’s ponude. U samo 330 kcal imaćete brz, a lagan i adekvatan obrok. Ako želite da se zasladite kolačem, izaberite niskokaloričnu Pitu sa jabukama (248 kcal) ili uživajte u Profiterolama (276 kcal) koje se nalaze u ponudi McDonald’s McCafé-a.

Jedno je uživati u hrani, a drugo je biti svestan šta i koliko jedemo. Ne zaboravite i na potreban dnevni unos vode.